Усвояване на тераса

Съдържание

Усвояването на терасата е все по-актуален въпрос. Затова и в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е  включен текст за преобразуването на терасата. Тя притежава специални конструктивни особености, затова трябва да се подходи изключително внимателно при бъдеща промяна, защото несъмнено ще се окаже влияние върху стабилността на цялата сграда. Точно поради тази причина е необходимо при усвояването на терасата да се съобразим със становището на официалните органи.  Според ЗУТ терасите представляват открити пространства,  носещи важна функционална роля за сградата, а и за самите обитатели.

В строителния бранш, усвояването на терасата увеличава застроената площ и придава по-добър и завършен вид на сградата.

Основни понятия

Усвояването на терасата е процес, при който се изгражда или модифицира терасата, за да се превърне в полезно жилищно пространство. 

Остъклението и затварянето на терасата са два основни подхода за усвояване на тераса, като и двата могат да превърнат Вашата тераса в комфортно място за отдих или работа.

Усвоена тераса

Същинско усвояване на тераса –  стъпки и процедури

Усвояването на тераса включва няколко стъпки и изисква сериозна подготовка и професионално изпълнение. Процесът по усвояването на терасата може да се различава в зависимост от специфичните условия и изисквания на проекта, но общо взето включва следните основни стъпки:

Изготвяне на идеен проект и получаване на законодателно разрешение

Обикновено това включва изготвяне на проект, който трябва да бъде одобрен от компетентните специалисти към съответната община.

Предварителна подготовка

Преди да се пристъпи към преустройството на терасата, може да се наложи премахване на стари конструкции, почистване на работната площ и осигуряване на безопасна работна среда.

Конструиране на стени и таван

За усвояването на терасата обикновено се изисква изграждане на допълнителни стени и таван. Това трябва да бъде извършено от професионалисти, например от Янчов Инженеринг, тъй като е изключително важно всички норми за безопасност и качество да бъдат спазени.

Изолация и вентилация

При преустройството на терасата е важно да се осигури подходяща топло- и хидроизолация, както и подходяща вентилация. Целта е да се гарантира комфорт.

Вътрешно оформление

След като основната конструкция е завършена, може да се започне с облицовка на стените, боядисване, осветление и други елементи за подобряването на интериора.

Инфографика - усвояване на тераса

Съвети при избор на дограма 

Освен да бъде избран професионалист в областта на преустройството на терасите е необходимо да се подходи с голяма доза внимание при избора на дограма, както и за качественото й поставяне. Изборът на подходяща дограма е от съществено значение при усвояването на терасата. Цените за затварянето на терасата с дограма варират в зависимост от вложените материали и размера на терасата.

Дограмите биват няколко вида – алуминиева, PVC,и дървена, в зависимост от материала, от който са изработени. Всеки от тях естествено има своите предимства и недостатъци.  Дограмата играе значителна роля за енергийната ефективност.  Двойно или тройно остъклените прозорци могат значително да намалят загубата на топлина и да увеличат комфорта в помещението.

Изборът на дограма може да повлияе и на сигурността на дома Ви. Различните типове заключващи механизми и устойчивостта на материалите могат да предоставят допълнителна защита. Обичайно клиентите ни избират и дограма, която да съвпада с архитектурния стил и интериорния дизайн на дома. Различните материали и цветове могат да се комбинират, за да създадат желания вид и атмосфера.

 Друг важен момент е поддръжката на дограмата, за да може тя да Ви служи дълго и вярно. Различните дограми изискват различна степен и честота на поддръжка. Например, дървената дограма изисква редовно да се третира и боядисва, докато PVC и алуминиева изискват по-малко поддръжка. Основен фактор за избора на дограма е заложеният бюджет. Не бива да се пренебрегва добавената стойност на дограмата, съчетаваща качества като дълготрайност, енергийна ефективност и поддръжка.

Добавяне на навес

Добавянето на навес към терасата също може да предложи допълнителна защита на отделните елементи и да увеличи удобството на пространството. Представлява изграждане на конструкция, която предлага защита от външни фактори като слънце, дъжд или сняг. Навесът може да бъде изработен от различни  материали като дърво, метал, стъкло или пластмаса и обикновено се конструира така, че да съвпада с архитектурата на основната сграда.  Материалът на навеса  ще определи в голяма степен дълготрайността и издръжливостта на навеса. Отново дървените навеси предлагат естетика и топлина, но изискват по-голяма поддръжка. Металните навеси са изключително издръжливи, но може да изискват боядисване, за да се предотврати ръждясване. Стъклените навеси предлагат повече светлина и видимост, но лесно се зацапват и изискват редовно почистване.

Тераса със стъклен навес

Ремонт на тераси – в търсене на перфектното решение

С течение на времето е възможно терасата да се амортизира и да изисква ремонт. Без значение дали е необходимо просто да подмените подовата настилка или нещо друго, ние в Янчов Инженеринг сме готови да Ви помогнем да откриете перфектното решение за Вашата тераса. Ремонтът на терасата може да бъде един невероятен начин да придадете нов живот на това открито пространство. Необходимо е да имате предварителен план – независимо дали се касае за по-мащабна промяна или по-скоро става въпрос за козметични промени. Цената за ремонт на тераса може да варира осезаемо в зависимост от обема на работата и качеството на вложените материали.

От тераса до балкон – трансформация и възможности

Освен, че увеличава функционалното пространство тази трансформация добавя и уникален аспект към облика на Вашия дом. Съществуват множество варианти, които могат да Ви помогнат да оптимизирате използването на терасата.

Заключение

Усвояването на терасата може да бъде огромно  предизвикателство, но с правилното планиране и изпълнение, това може да бъде сравнително спокоен и ползотворен процес. Янчов Инженеринг е строителна компания, която може да помогне по време на целия процес по преустройството на терасата, предоставяйки експертни знания и професионализъм. Свържете се с нас днес, за да разберете как можем да превърнем Вашите идеи в реалност.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print

Други статии от нашия блог

Строеж на къща: Как да планирате бюджет и да избегнете скритите разходи

Увод Строежът на къща е едно от най-големите инвестиционни начинания в живота на всяко семейство. Този проект не само отразява…

Поставяне на гипсокартон на таван: Съвети и техники

Увод Гипсокартонените тавани се превърнаха в популярен избор сред множество собственици на домове и офиси. Те не само придават модерен…

Как да изберете фирма за ремонт на баня и лепене на плочки?

Увод Всеки дом, независимо колко нов или стар е, на даден етап се нуждае от ремонт. Едно от най-важните и…