Как да хидроизолираме терасата си с ограничен бюджет - Съвети и трикове

Съдържание

yanchov-хидроизолация-тераса-007Хидроизолирането на терасата може да бъде сложна задача, особено когато разполагате с ограничен бюджет. Тя изисква подготовка, планиране и познаване на най-добрите техники, които ще предпазят терасата ви от природните стихии. Независимо дали става въпрос за проливни дъждове, снеговалежи или дори за суровото лятно слънце, отделянето на време за хидроизолация на терасата ви може да ви помогне да спестите пари в дългосрочен план. В тази статия ще бъдат разгледани различни съвети и трикове за това как да хидроизолирате балкона си с ограничен бюджет – от материалите, които можете да използвате, до най-добрите методи за нанасяне на хидроизолацията. С малко познания и няколко инструмента можете да защитите терасата си и да се уверите, че тя ще остане в отлично състояние през следващите години.

Въведение

Терасата е чудесно допълнение към всеки дом, тъй като ви предоставя пространство за живот на открито, където можете да се наслаждавате на природата и да се отпуснете удобно с приятелите и семейството си. Терасите обаче са постоянно изложени на въздействието на атмосферните влияния, което означава, че се нуждаят от допълнителна защита, за да изглеждат добре и да се избегнат скъпи ремонти. Хидроизолирането на терасата ще я защити от елементите, което означава, че трябва да прилагате по-малко поддръжка и можете да се наслаждавате на терасата дълги години. Терасата е чудесно допълнение към всеки дом, като ви предоставя пространство за живеене на открито, където можете да се наслаждавате на открито и да релаксирате с приятелите и семейството си в комфорт. Въпреки това терасите са постоянно изложени на въздействието на природните стихии, което означава, че те се нуждаят от допълнителна защита, за да изглеждат добре и да се избегнат скъпи ремонти. Хидроизолирането на терасата ще я защити от елементите, което означава, че трябва да прилагате по-малко поддръжка и можете да се наслаждавате на терасата дълги години.

Защо да хидроизолирате терасата си?

Хидроизолирането на терасата ви е чудесен начин да я предпазите от дъжд, зимно време и дори от лятното слънце. Тя може да помогне за предотвратяване на образуването на мухъл и плесен, които могат да доведат до скъпи ремонти. Тя може също така да предпази структурата на дома ви от повреди, което го прави по-дълготраен. Ако се направи правилно, хидроизолацията на терасата е решение с ниски разходи за поддръжка, което може да ви спести пари в дългосрочен план. То е и екологично, така че можете да се отпуснете, знаейки, че сте дали своя принос за опазването на околната среда. Хидроизолирането на терасата ви е чудесен начин да я предпазите от дъжд, зимни условия и дори от лятното слънце. Тя може да помогне за предотвратяване на образуването на мухъл и плесен, които могат да доведат до скъпи ремонти. Освен това може да предпази конструкцията на дома ви от повреди, което ще я направи по-дълготрайна. Ако се направи правилно, хидроизолацията на терасата е решение с ниски разходи за поддръжка, което може да ви спести пари в дългосрочен план. То е и екологично, така че можете да се отпуснете, знаейки, че сте дали своя принос за опазването на околната среда.

Какви материали могат да се използват за хидроизолация на терасата?

yanchov-хидроизолация-тераса-006Най-добрите материали за хидроизолация на тераса зависят от различни фактори, като например заобикалящата среда и дизайна на вашата тераса. Преди да започнете да хидроизолирате терасата си, трябва да се уверите, че сте планирали най-доброто решение за вашия дом и тераса. По-долу са представени някои от най-често използваните материали за хидроизолация на тераса:

  • Битум: Това е естествен материал, който се използва от стотици години. Той може да бъде чудесно решение за хидроизолация на вашата тераса, тъй като може да издържи много години.
  • Полимери: Това са синтетични материали, които често се използват в търговски решения. Те са чудесно дългосрочно решение за хидроизолация на вашата тераса, тъй като са много издръжливи и могат да издържат години.
  • Полиетилен: Това е широко разпространен материал, който често се използва за хидроизолация от типа “направи си сам”. Той е чудесен материал за защита на терасата от атмосферните влияния, тъй като може да издържи дълги години.
  • Каучук: Това е друг естествен материал, който се използва от много години. Той е чудесно дългосрочно решение за хидроизолация на терасата, тъй като може да предпази терасата от елементите и да издържи години наред.
  • Битум: Това е естествен материал, който се използва от стотици години. Той може да бъде чудесно решение за хидроизолация на вашата тераса, тъй като може да издържи много години.

Подготовка на терасата за хидроизолация

yanchov-хидроизолация-тераса-004Преди да започнете да нанасяте хидроизолацията, трябва да се уверите, че терасата ви е готова и подготвена. Това позволява постигането на най-добри резултати и ще ви спести време и пари в дългосрочен план. Ето няколко неща, които трябва да направите, преди да започнете да полагате хидроизолация на балкона си:

  • Ремонтирайте всички пукнатини или дупки
  • Те трябва да бъдат отстранени, преди да можете да хидроизолирате терасата си.
  • Отстранете всички свободни материали
  • Свободните материали могат да попречат на хидроизолацията, затова е най-добре първо да ги отстраните. – Разчистете всички мебели и растения
  • Трябва да разчистите всички мебели и растения, за да имате достатъчно място за работа. – Покрийте всички пътеки
  • Може да се наложи да покриете пътеките около терасата, за да ги предпазите от хидроизолационните материали.
  • Поправете всички пукнатини или дупки
  • Те трябва да бъдат поправени, преди да можете да хидроизолирате терасата си.
  • Отстранете всички свободни материали
  • Свободните материали могат да попречат на хидроизолацията, затова е най-добре първо да ги отстраните.
  • Разчистете всички мебели и растения
  • Трябва да разчистите всички мебели и растения, за да имате достатъчно място за работа.
  • Покрийте всички пътеки
  • Може да се наложи да покриете пътеките около терасата, за да ги предпазите от хидроизолационните материали.

Нанасяне на хидроизолация върху терасата

yanchov-хидроизолация-тераса-003Най-добрата техника за нанасяне на хидроизолацията ще зависи от материалите, които сте избрали. Например, ако използвате полиетилен и каучук, трябва да я нанесете, докато е топла. Ако използвате полимери, трябва да я нанасяте, докато е студено. По-долу са представени общи съвети и трикове за това как да прилагате различните видове хидроизолация на терасата си: Полиетилен

  • Това е често срещан избор за хидроизолация на тераса, тъй като е лесен за нанасяне и достъпен. Можете да я нанасяте, докато е топло, и е най-добре да се нанася, когато терасата е суха.
  • Каучук – Каучукът често се нанася като смес от битум и пясък. Трябва да нанесете сместа, докато е топло, и е най-добре да се прилага, когато терасата е влажна.
  • Полимери – Това е друг чудесен дългосрочен вариант за хидроизолация на тераса. Можете да я нанасяте, докато е студено, и трябва да я оставите да изсъхне за около седмица.
  • Битум – Това е често срещан избор за хидроизолация на търговски обекти, тъй като е дълготраен. Трябва да го нанесете, докато е топло, и да го оставите да съхне около седмица.
  • Полиетилен – Това е често срещан избор за хидроизолация на тераси, тъй като е лесен за нанасяне и достъпен. Можете да го нанасяте, докато е топло, и е най-добре да се прилага, когато терасата е суха. 
  • Каучук – Каучукът често се прилага като смес от битум и пясък. Трябва да нанесете сместа, докато е топло, и е най-добре да се прилага, когато терасата е влажна.
  • Полимери – Това е друг чудесен дългосрочен вариант за хидроизолация на тераса. Можете да я нанасяте, докато е студено, и трябва да съхне около седмица.

Различни техники за хидроизолация

yanchov-хидроизолация-тераса-005Съществуват различни техники, които можете да използвате при хидроизолирането на терасата си, включително следните:

  • Повърхностна хидроизолация
  • Това е чудесно нискобюджетно решение за хидроизолация на тераса. Можете да я приложите, като използвате материали като битум, гума или полимери. Тя е лесна за нанасяне и ще предпази терасата ви от лек дъжд, но не е подходяща за проливни дъждове.
  • Проникваща хидроизолация
  • Това е чудесно дългосрочно решение за хидроизолация на вашата тераса. Изисква малко повече работа и подготовка, но е чудесно решение с ниска степен на поддръжка, което може да защити терасата ви в продължение на години.
  • Повърхностна хидроизолация
  • Това е чудесно нискобюджетно решение за хидроизолация на терасата. Можете да я приложите, като използвате материали като битум, гума или полимери. Тя е лесна за нанасяне и ще предпази терасата ви от лек дъжд, но не е подходяща за проливни дъждове.
  • Проникваща хидроизолация
  • Това е чудесно дългосрочно решение за хидроизолация на вашата тераса. Изисква малко повече работа и подготовка, но е чудесно решение с ниска степен на поддръжка, което може да защити терасата ви в продължение на години.

Съвети и трикове за хидроизолация с ограничен бюджет

Когато става въпрос за хидроизолация на вашата тераса, искате да се уверите, че

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print

Други статии от нашия блог

Строеж на къща: Как да планирате бюджет и да избегнете скритите разходи

Увод Строежът на къща е едно от най-големите инвестиционни начинания в живота на всяко семейство. Този проект не само отразява…

Поставяне на гипсокартон на таван: Съвети и техники

Увод Гипсокартонените тавани се превърнаха в популярен избор сред множество собственици на домове и офиси. Те не само придават модерен…

Как да изберете фирма за ремонт на баня и лепене на плочки?

Увод Всеки дом, независимо колко нов или стар е, на даден етап се нуждае от ремонт. Едно от най-важните и…