Избор на гипсокартон

Съдържание

Време е за лек ремонт вкъщи? Може да разчитате на един популярен “приятел” от строителните материали, който ще ви свърши чудесна работа при интериорните решения. Може би, се досещате за какво ще говорим – да, за гипсокартон. Този материал е под формата на листа, плоскости, които лесно се монтират, но са чудесни и за изграждане на преградни стени, окачени тавани и ниши. Сигурно се питате какъв гипсокартон за таван е най-подходящ или кое се прави първо тавана или стените с гипсокартон. Е, тази статия ще ви даде отговор на често срещаните въпроси в нашата дългогодишна практика. Нека започнем по логичен път с тази малка писмена консултация. Дано ви бъде от полза!

монтаж на гипсокартон Избор на гипсокартон - отговори на най-често срещаните въпроси по темата

Какво можем да правим от гипсокартон?

По-скоро въпросът би трябвало да е “какво не можем”, защото гипсокартонът е строителен материал, който лесно се имплементира при всеки проект. Без значение дали става дума за апартамент, къща или офис сграда, все някъде може да използвате гипсокартона по предназначение. Най-често се използва за изграждане на окачени тавани с различни детайли, щрихи и форми. В строителната индустрия е доста популярно използването на гипсокартон за монтаж на преградни стени или създаването на ниши за килер, бойлер, пералня или ел табло. 

Обобщено казано, гипсокартон може да се използва в ситуации, когато искате да скриете някой по-издаден уред, да разделите някакво помещение на две или повече части или да създаде интериорен ефект. Стига да имате въображение – всичко може да се постигне. Разбира се, за успеха на целия проект ви трябват и опитни, квалифицирани майстори за монтаж на гипсокартон. 

Кое се прави първо: тавана или стените с гипсокартон?

Този въпрос е подвеждащ, защото спрямо нуждите и особеностите на вашия дом биха се предприели различни подходи на работа. Ако не става дума за едно помещение – то няма кой знае какво значение дали ще се започне първо с поставянето на гипсокартон на тавана, или ще стартиране със стените. Но ако, например, искате окачен таван в хола, но искате да преградите всекидневнята от кухнята, то обезателно трябва да се следи ход на работа. Повечето майстори биха започнали в такава ситуация със стените, защото те са отгоре-додолу, което означава, че ще има промени в таванското пространство по отношение на квадратура. Това ще наложи различни форми, материали и ресурс. 

При такива ситуации – винаги се допитвайте до специалист, който знае как ще е най-подходящо да се започне. В зависимост от вашите желания, нужди и концепция може да се създаде релевантен план за работа, като се определи предварително кое да се направи първо: таван или стени с гипсокартон. Би следвало да бъдат стените, но винаги има и второ мнение. Ето защо е най-удачно да се консултирате със специалист индивидуално.

Какъв гипсокартон за таван да изберете?

Гипсокартон на стена – как се прави обшивка на стена

Масово се използва гипсокартон с вата за окачен таван, но освен видът трябва да съобразите размерите на листовете, инструментите, които ще са ви нужни, както и помощните материали. За окачен таван 17 кв.м. може да се използват около 8 листа гипсокартон, 200х160, 12 мм, профили (UD и CD) и пр. Всеки елемент има своя важна роля и подходящото използване нови по-голяма функционалност.

Каква е разликата между гипсокартон и гипсофазер?

Гипсокартонът е универсален материал, който може да се реже с нож или ножица и да се използва за много неща. Той е лек и лесен за монтаж, което прави продукта много популярен. Гипсокартонът е отличен продукт за всеки строителен проект. Той се произвежда в широка гама от дебелини и покрития, така че може да бъде адаптиран към вашите нужди. Това го прави идеален за всяко пространство, което се нуждае от ремонт или довършителни работи.

Гипсофазерът е близък материал до гипсокартона, но има съществени разлики. То представлява изпечен гипс с 20% надребена на фини фибри вторична хартия. Този материал е по-плътен, здрав и устойчив, има якост и проникване. Подходящ е за системи с подово отопление и в офис сгради, като позволява пречупване в дизайна с прецизен разрез.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print

Други статии от нашия блог

Строеж на къща: Как да планирате бюджет и да избегнете скритите разходи

Увод Строежът на къща е едно от най-големите инвестиционни начинания в живота на всяко семейство. Този проект не само отразява…

Поставяне на гипсокартон на таван: Съвети и техники

Увод Гипсокартонените тавани се превърнаха в популярен избор сред множество собственици на домове и офиси. Те не само придават модерен…

Как да изберете фирма за ремонт на баня и лепене на плочки?

Увод Всеки дом, независимо колко нов или стар е, на даден етап се нуждае от ремонт. Едно от най-важните и…