10 съвета за строеж на къща

Съдържание

Free Aerial Photo Of Brown 3-story House Stock Photo

Знаете ли колко предварителни детайли трябва да подготвите, преди да започнете строеж на къща? Изборът на архитекти, определянето на бюджет и с коя фирма ще работите са фундаментални, но все пак сега искаме да се фокусираме върху някои особености, на които рядко обръщаме внимание. Ще споделим с вас 3 съвета, които ще ви помогнат да следвате плана за строеж на къща, но в същото време да сте подготвени и за това, което ви очаква. Нивото на информираност е определящо за успеха на всеки проект, защото когато имате нужните знания и сте запознати с цялата концепция – можете да контролирате работните процеси и да делегирате продуктивно задачи. 

По отношение на документалната част – може да се допитате до опитен архитект, който да ви пренасочи към добър нотариус, юрист и гиодезист. Обезателно ще имате нужда да работите с тези експерти, за да създадете мечтания ви дом по законен път, съобразено с изискванията и наредбите, действащи в строителната индустрия. Подсигурете с добри и коректни професионалисти, които да са до вас при всяка стъпка в тази сериозна строителна дейност и се допитвайте до тяхната експертиза, защото има толкова много документи и процедури, че човек понякога забравя кое след кое следва.

Сега обаче няма да говорим за документалната част, а по-скоро за практическите съвети, които можем да ви дадем при започване на строеж на къща, защото ние обичаме да даваме реална стойност на нашите читатели. Да започваме!

№1 Избор на терен и добра локация за строеж на къща

Free Yellow and Black Heavy Equipment Near Unfinished Building Stock PhotoЗамисляли ли сте се колко е важна локацията, без значение дали става въпрос за къща, апартамент или офис? Безспорно местоположението играе ключова роля, защото трябва освен да удовлетворява вашите интереси и предпочитания – да бъде стратегическо. Няма да засягаме личните интереси тук, защото някои ще предпочетат по-отдалечени места от центъра, например, а други – искат да са буквално на пъпа на най-оживените площади. Това е личен избор. Нашата работа е да ви дадем 3 съвета, които да имате предвид при строеж на къща и да се подгответе за неща, които може да не сте очаквали до този момент. 

Изборът на терен и точна локация са фундаментални за вашия бъдещ дом. Но какво имаме предвид тук? Разумно подберете земята, която ще купите и се съобразете с няколко витални критерии, които ще улеснят строителните дейности и то доста. Например, гледайте задължително мястото да е комуникативно и да има инфраструктура. Това ще спести време за логистиката и транспорта на строителни материали до съответния обект. Не подценявайте и наличието на електричество и електропровод. Двете неща се различават, прочетете отдолу по какво!

Електричество и електропровод

Задължително направете анализ на терена и разберете дали в близост има вече съседи с ел ток, който работи изправно и без проблеми. Снабдяването на строежа с електричество е важно за целия проект, в противен случай – нещата се забавят във времето. От друга страна обаче – ако има в близост електропровод с високо напрежение – то може да се окаже стъпка при отпускатено и изкарването на разрешително за строеж. Ето защо трябва да се консултирате с експерти, но все пак да имате едно на ум какво може да очаквате. 

Водопровод и канализация

Още една особеност при избора на правилен терен за строеж на къща е именно по отношение на водопровода и канализацията. Тук е момента да си зададете въпросите:

  • Има ли изградена водопроводна мрежа?
  • Има ли назад във времето отчетени аварии?
  • Какво е налягането и какви тръби да използвате?
  • Има ли нужда от помпи и допълнителни ВиК системи?
  • Може ли да се включите в канализация и къде е най-близката до обекта?

Ако въпросите ви звучат познато – то се дължи на факта, че има случаи, в които инвеститорите просто подминават техните предварителни отговори и после търсят в Интернет добри строителни фирми, които да оправят проблема. Не че е невъзможно да се поправи – просто е хубаво някои неща да се мислят навреме, защото се спестяват нерви, разправии и главоболия.

Свлачища и почва

Още една важна особеност на терена е да се провери какво е нивото на земята. Ако има наклони, то какви са и могат ли да окажат влияние при промени в климатичните условие, което да доведе до образуването на свлачища? Ако пък сте харесали място с такива характеристики и експертите ви дадат обратна връзка по отношение на възможност за свлачища, то е хубаво да предвидите бюджет за укрепване на терена и прилежащите части.

Наред с наклоните и вероятните проблеми от свлачища е препоръчително да обърнете внимание на почвата. Не купувайте терен с глина, защото ще срещнете редица трудности и дългосрочно инвестицията няма да бъде оправдана и рентабилна. Все пак строежът на къща не е нещо, което да се прави с лека ръка и бърз замах и трябва да се отдели внимание, за да се направи перфектно и да не се налагат чести ремонти.

Слънчева светлина

Колкото и странно да ви звучи – да, срещали сме в практиката инвеститори, които забравят подробността да избират терен с естествена слънчева светлина. Не подценявайте ползите от това да имате пряк контакт с естествен източник на светлина в светлата част от денонощието. Първо, супер много щади очите, защото ще може да избегнете ползването на изкуствена светлина. Второ, намалява разходите за ток. Трето, придава по-голям уют на къщата. 

№2: Организация на пространството

Чували ли сте фразата “организирай си пространството”? Е, ако сте – знаете за какво ще говорим, ако не сте – ще научите лесни трикове за по-лесен живот вкъщи. Организация на пространството е част от строежа на къща, но особеното е, че реално може да си скицирате идеите на лист, който да ви служи за едно подсещане по въпроса “Какво искате?” от страна на строителната фирма, с която ще работите. С други думи, ако имате въображение и сте почерпили от някъде идеи за оптимизация на пространството – запишете ги, за да не се изгубят. Тази предварителна подготовка ще ви е от полза при разговорите с архитектите и строителите, защото вие вече ще знаете какво искате дори и да е само написано на тефтер. Например, ще знаете, че искате да има две отделни спални с общ санитарен възел, като ще искате и още две стаи за гости със санитарен възел към всяка от тях. Ще имате идея и за двора – колко голямо пространство ще ви заеме и как да го оптимизирате. Всяка форма на креативност, която цели да създаде един практичен и красив дом – ще е от полза при строежа на къща. 

№3: Бюджет и материали

Free 2 Man on Construction Site during Daytime Stock Photo

Оставяме този съвет за накрая, но знаем, че ви касае най-силно, защото е свързан с парите, разходите по самия строеж на къща, цените на услугите и материалите. В крайна сметка, всеки човек си задава въпроса “Колко ще ми струва строежа на къща?”, когато пристъпи към това решение реално да се строи. Точно затова е хубаво да сте наясно какво искате. Не е нужно да ви съветваме, че за строеж на къща трябва да се предвиди солиден бюджет, без значение дали става дума за реновиране/ ремонт на стара къща, или строеж на къща до ключ – винаги трябват средства и голям бюджет. 

Искаме да акцентираме върху правилното разпределение на този бюджет, защото всичко в строежа на една къща е инвестиция и то – дългосрочна. Бюджетът е съвкупност на пари, които ще отделите за заплащане на труд на майсторите и строителите, закупуване на строителните материали, самото купуване на имота и всичко прилежащо към строителния процес: интериор, документална част и пр. За да бъде дългосрочно стабилна една инвестиция – качеството на изпълнение на проекта е от фундаментално значение. При строежа на къща това касае качеството на материалите, използваната техника, квалификацията на строителите и правилния консултинг по време на строежа. Ако работите с професионална строителна фирма – то безпроблемно ще има доста високо ниво на комуникация между вас и специалистите, които във всеки момент могат да споделят добри практики, да предложат съвет и идея. Това търсите вие – качествено изпълнение, правилно разпределение на бюджета по приоритет на задачите и етапите от строежа на къща и професионална обратна връзка. Ние сме насреща!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Print

Други статии от нашия блог

Строеж на къща: Как да планирате бюджет и да избегнете скритите разходи

Увод Строежът на къща е едно от най-големите инвестиционни начинания в живота на всяко семейство. Този проект не само отразява…

Поставяне на гипсокартон на таван: Съвети и техники

Увод Гипсокартонените тавани се превърнаха в популярен избор сред множество собственици на домове и офиси. Те не само придават модерен…

Как да изберете фирма за ремонт на баня и лепене на плочки?

Увод Всеки дом, независимо колко нов или стар е, на даден етап се нуждае от ремонт. Едно от най-важните и…